miércoles, 12 de mayo de 2010

Pikku e

Vuosia sitten oli ilmassa sählinkiä pikku e:n takia. Silloin sen sai ajokorttiin hakemalla (ilman erillisiä testejä) ja olin tapojeni mukaan viimeisenä päivänä liikkeellä. Jos muistan oikein, niin sain kaikki paperihommat hoidettua ja kun pääsin poliisiasemalle oli vuoronumerot sille päivälle loppu. Jäi pikku e hankkimatta.

Tänään pikku e on taas ajankohtainen, vaikkakin toisella puolella maapalloa ja eri dokumentissa.

Meillä oli tänään tapaaminen kotouttamiseksperttimme (apuna kaikessa maahanmuuttoon liittyvässä) kanssa. Suuntana oli sosiaaliturvatoimisto, josta meidän oli tarkoitus saada mukaamme sosiaaliturvatunnukset. Tunnus on siinä mielessä tärkeä, että ilman sitä ei saada pankkitilejä auki tai anottua paikallisia henkkareita. Ilman paikallisia henkkareita ei taas vuorostaan saada rypästä (onpas hassu sana, rypäs, mistähän sekin tulee?) muita asioita eteenpäin.

Siellä sitten taas täytettiin papereita ja odotettiin vuoroamme.

Kun päästiin luukulle alkoi sukunimien ja syntymäkaupunkien tavaaminen. Kymmenen minuutin kuluttua alkoi kaikki jo näyttää selvältä. Ehdin jo innostua, tämähän oli helppoa!

Klassinen nuolaista ennen kuin tipahtaa, virhe.

"Mikä on toinen nimesi" kysyi pleksin takana oleva keski-ikäinen nainen Juansilta. "Silvestre" vastasi mies kuuliaisesti. "Onko siinä e lopussa?" kuului toinen kysymys. "Kyllä on" oli vastaus.

Pitkä hiljaisuus.

"Minulla täällä koneella lukee Silvestr, ilman e:tä. En voi korjata virhettä täältä. Minun pitää lähettää paperinne takaisin maahanmuuttoviranomaisille joiden tulee korjata virhe, ennenkuin voin antaa teille kummallekaan sosiaaliturvatunnusta."

"Anteeki kuinka?!"

"Sanoin sen jo kerran, en rupea toistamaan itseäni. Tässä teille paperi joka selostaa kaiken. Tunnus tullaan lähettämään teille kotiin korjauksen jälkeen noin kuukaudessa."

Vielä pidempi hiljaisuus.

"Eikö prosessia voi nopeauttaa mitenkään?"

"Ei."

Eli samoin kun ensimmäisessa pikku e tarinassa, tultiin kotiin tyhjin käsin. Nyt odotetaan sormet ristissä, että pieni e löytää tiensä Juansin toisen nimen perään maahanmuuttajien tietokannassa ja että sosiaaliturvatunnus tulee postissa perille kukauden sisään.

Vähänkö arsyttää, mutta mikäs teet. Byrokratian kanssa on välistä tällästä.

Himskatin pikku e.

No hay comentarios:

Publicar un comentario